Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud

Scheepstra, L.

periode van ontstaan

Het archief is gevormd in de periode 1945-2009.

Over het archief: Liepke "Bob" Scheepstra (Lioessens, Friesland, november 1918) was één van de vier leiders van de Landelijke Knokploegen. Hij organiseerde twee geslaagde overvallen op gevangenissen in Arnhem. Op 11 mei 1944 wist hij Frits Slomp te bevrijden uit de Koepel-gevangenis en op 11 juni 1944 bevrijdde zijn knokploeg 54 verzetsmensen uit het Huis van Bewaring. Na de oorlog sloeg koningin Wilhelmina hem tot Ridder in de Militaire Willemsorde.
Openbaarheid: Enkele inventarisnummers van dit archief zijn beperkt openbaar. Details staan vermeld in de rubriek "openbaarheid".
beheersgeschiedenis/overbrenging naar het NIOD

Het archief is op 7 april 2003 door dochter mw. S.E. Scheeptra overgedragen aan het NIOD. De onderscheidingen zijn op 15 december 2010 overgedragen door dochter mw. S.E. Scheeptraaan het NIOD.

Het archief bevat materiaal over verschillende verzetsgroepen en de betrokkenheid van L. Scheepstra bij het verzet. Bijzonder zijn afdrukken van foto's die gemaakt zijn tijdens de overval op het huis van bewaring in Arnhem en de onderscheidingen die Scheepstra na de oorlog zijn toegekend. Tot het archief behoren ook enkele grote kaarten met organisatieschema's en plattegronden alsmede stukken van organisaties die zich bezighielden met de naoorlogse opbouw.
Geschiedenis

Liepke "Bob" Scheepstra (Lioessens, Friesland, november 1918) groeide op Schiermonnikoog op. Als beroepsmilitair in de rang van korporaal bij de politietroepen maakte hij de meidagen van 1940 mee. In de zomer van 1940 werd hij rijksveldwachter maar nam eind 1941 een functie aan bij de veiligheidsafdeling van de Algemene Kunstzijde Unie in Arnhem.

Toen de beroepsmilitairen zich in mei 1943 moesten melden voor krijgsgevangenschap, dook hij onder. Scheepstra, door L. de Jong gekarakteriseerd als “een boom van een kerel, sterk als een beer, maar (wat belangrijker was) een man wiens durf gekoppeld was aan een zeldzame bezonkenheid van oordeel”, raakte al gauw betrokken bij het verzet. Hij zorgde ervoor dat bestaande knokploegen in het oosten van het land hun krachten bundelden en dat er nieuwe groepen ontstonden. Samen met Hilbert van Dijk, Izaak van der Horst en Leendert Valstar groeide Scheepstra uit tot de leidende figuren van de Landelijke Knokploegen. Als enige van de vier zou hij de oorlog overleven.

Scheepstra organiseerde twee geslaagde overvallen op gevangenissen in Arnhem. Op 11 mei 1944 wist hij Frits Slomp te bevrijden uit de Koepel-gevangenis en op 11 juni 1944 bevrijdde zijn knokploeg 54 verzetsmensen uit het Huis van Bewaring.

Na de oorlog werd Scheepstra voorgedragen voor de hoogste militaire onderscheiding van Nederland, de Militaire Willemsorde. Aanvankelijk weigerde hij dit eerbetoon te aanvaarden omdat het niet in zijn lijn lag en bovendien in strijd was met de code van verzetsmensen om na afloop van de oorlog geen persoonlijke beloning te aanvaarden. Dit werd zo afgesproken omdat het verzet geen individuele zaak was maar een groepsgebeuren, waarbij ieder afhankelijk was van de betrouwbaarheid van anderen wier verzetsrol minder bekend werd maar even belangrijk was. Bovendien was het verzet gericht op een hoger doel: het ging om de goede zaak, niet om persoonlijk prestige. Daarbij kwam de overweging dat het aanvaarden van onderscheidingen ongerijmd leek ten opzichte van degenen die ten gevolge van hun verzetswerk het leven hadden gelaten. Dat Scheepstra uiteindelijk het Ridderschap van de Militaire Willemsorde toch accepteerde, was gevolg van de aandrang die koningin Wilhelmina op hem uitoefende. Zij overreedde Scheepstra met het verzoek “draag hem dan plaatsvervangend voor al die anderen”. Als het enig voormalige “Top”-lid van de LO-LKP dat de oorlog heeft overleefd was Scheepstra ook de enige die de LO-LKP in dezen representeren kon.

Liepke Scheepstra overleed op 15 september 2002 op 83-jarige leeftijd in Amersfoort en is op Schiermonnikoog begraven.

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Herengracht 380
1016 CJ
Amsterdam

020 52 33 87 0info@oorlogsbronnen.nlPers en media