Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud

Diemont, C.

Openbaarheid: Volledig openbaar
beheersgeschiedenis/overbrenging naar het NIOD

Het archief is in september 2020 door de familie geschonken aan het NIOD.

Over het archief: C. Diemont was pelotonscommandant bij een regiment huzaren tijdens de Meidagen en zat als beroepsofficier sinds mei 1942 krijgsgevangen. Tijdens de Politionele Acties was hij eskadroncommandant op Java en na de soevereiniteitsoverdracht diende hij als militair attaché bij het Hoge Commissariaat der Nederlanden in Djakarta.
Levensloop

Christiaan Diemont werd op 23 maart 1914 in Amersfoort geboren als zoon van generaal-majoor A. Diemont. In het voetspoor van zijn vader koos Christiaan voor een carrière als beroepsofficier. Tijdens de mobilisatie in 1939 en de Meidagen van 1940 was hij pelotonscommandant bij het 7e eskadron van het 3e Regiment Huzaren (7-3 RH). Na zijn demobilisatie diende hij kort bij de marechaussee. In september 1941 nam hij ontslag omdat het hem tegen de borst stuitte "de geest en de mentaliteit, zoals die wordt voorgestaan door de bezettende overheid te aanvaarden". Als beroepsofficier werd hij in de zomer van 1942 in krijgsgevangenschap gevoerd en zat achtereenvolgens in de kampen Oflag XIII Nürnberg, Oflag 371 Stanislau en Oflag 67 Neu Brandenburg.

Tijdens de Politionele Acties was Diemont commandant van het 3e eskadron van het 1e verkenningsregiment van de 7 december Divisie. Tussen 23 december 1948 en 1 januari 1949 maakte hij een actie in Bantam mee.

In de jaren vijftig was hij Militair- tevens Militaire Luchtvaart Attaché bij het Hoge Commissariaat der Nederlanden in Djakarta. In 1960 trad hij uit dienst.

#guid:
Kern van het archief vormt de correspondentie die C. Diemont onderhield met zijn familie. Van bijzonder belang zijn het album met foto's die gemaakt zijn tijdens een patrouille en de rapporten die Diemont opstelde als Militair Attaché.
periode van ontstaan

Het archief is gevormd in de periode 1938-1954.

Status: NIOD-KNAW collectie - private schenking
Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Herengracht 380
1016 CJ
Amsterdam

020 52 33 87 0info@oorlogsbronnen.nlPers en media