Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud

Onderzoek - Na het kamp

Onderzoek - Na het kamp
Het archief bestaat voornamelijk uit correspondentie, circulaires en notulen van diverse naoorlogse stichtingen en verenigingen voor overlevenden van de kampen. Het archief bevat het onderzoeksmateriaal voor de publicatie "Na het kamp: vriendschap en politieke strijd".
#guid:
beheersgeschiedenis/overbrenging naar het NIOD

Jolande Withuis was tot 2014 als onderzoekster verbonden aan het NIOD. Het werkarchief is na haar pensionering geschonken aan het NIOD.

Openbaarheid: Enkele inventarisnummers van dit archief zijn beperkt openbaar. Details staan vermeld in de rubriek "openbaarheid".
Geschiedenis

Jolande Withuis (1949) was van 1998 tot 2014 als onderzoekster verbonden aan het NIOD. Het werkarchief van Jolande Withuis is samengesteld ten behoeve van het boek "Na het kamp: vriendschap en politieke strijd" wat in 2005 is gepubliceerd. Het boek gaat over de circa 13.000 Nederlandse joden en verzetsmensen die uit de kampen terug zijn gekomen na de Tweede Wereldoorlog. Er zijn vier kampen vergeleken namelijk Buchenwald, Dachau, Natzweiler en Ravensbrück. Ze heeft hier gekeken naar de wijze waarop de ex-gevangenen met elkaar omgingen en hoe ze de overledenen herdenken. Tijdens dit onderzoek ligt de focus meer op de concentratiekampen dan de vernietigingskampen en dus ook meer op het voormalig verzet dan op de joodse overlevenden.

Over het archief: Het archief bevat het onderzoeksmateriaal dat NIOD-onderzoekster Jolande Withuis verzamelde voor haar in 2005 verschenen boek "Na het kamp: vriendschap en politieke strijd".
periode van ontstaan

Het archief is gevormd in de periode 1990-2010.

Status: NIOD-KNAW collectie - private schenking
Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Herengracht 380
1016 CJ
Amsterdam

020 52 33 87 0info@oorlogsbronnen.nlPers en media