Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Tweede Hagespraak te Lunteren, 1937. Otto, J.C.M. 1913 Zijn vader had een fotowinkel,” Het Fotohuis”, in Amersfoort.

17 mei 1937

Tweede Hagespraak te Lunteren, 1937. Otto, J.C.M. 1913 Zijn vader had een fotowinkel,” Het Fotohuis”, in Amersfoort. In 1935 werden vader en zoon lid van de NSB en gaan voor deze beweging fotograferen. In de krant Het Vaderland wordt de zoon in 1937 de “hoffotograaf” van Mussert genoemd, zijn foto’s verschenen in Volk en Vaderland. Eind 1940 werd hij lid van de WA. In 1942 overleed zijn vader en gaat hij werken bij de Fotodienst der N.S.B. Zijn foto’s verschijnen in De Stormmeeuw, de Zwarte Soldaat en in Fotonieuws. In september 1944 sluit hij zich aan bij de Nederlandse Landwacht. Na de bevrijding werd Otto drie jaar geïnterneerd en in 1949 krijgt hij een beroepsverbod van 7 jaar. De Goudsberg, een heuvel ten noordoosten van Lunteren, is vooral bekend door de Hagespraken van de NSB die er gehouden werden tussen 1936 en 1940. Tijdens deze druk bezochte partijbijeenkomsten spraken onder anderen Anton Mussert, Cornelis van Geelkerken, Evert Roskam en Meinoud Rost van Tonningen. Van 1936 tot 1945 was de Goudsberg eveneens bekend als Nationaal Tehuis.

Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards