Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Ergens in Amsterdam-Zuid.

26 mei 1937

Ergens in Amsterdam-Zuid. In de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen van 1937 wordt in Amsterdam met overtuiging campagne gevoerd. De bewoners van de begane grond spreken zich uit voor de NSB, de bovenburen hebben een andere mening. De tekst luidt: 'Geen Mussert, geen Moskou, stemt democratisch. Mussert Lijst 15'. Achter de ramen de affiches van een moeder met kind en een met een arbeider met de tekst: Ik stem Mussert. Ontwerp: A.C. E. Gantzert. De NSB behaalde 4 zetels in de Kamer. Hoewel de NSB zich tegen het democratische systeem keerde deed Musserts beweging vanaf 1935 aan verkiezingen mee. Bij de verkiezingen voor de provinciale staten dat jaar werd een onverwacht grote overwinning behaald: 8% van de stemmen. Bij de Tweede Kamer verkiezingen in 1937 was de kiezersaanhang alweer gehalveerd. De statenverkiezingen en gemeenteraadsverkiezingen (alleen Amsterdam) van 1939 lieten een verdere terugloop in de kiezersgunst zien. In de verschillende verkiezingscampagnes werd door de volgelingen van Mussert op grote schaal propaganda gemaakt. In de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen van 1937 wordt in Amsterdam met overtuiging campagne gevoerd. De bewoners van de begane grond spreken zich uit voor de NSB, de bovenburen hebben een andere mening.

Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Herengracht 380
1016 CJ
Amsterdam

020 52 33 87 0info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards