Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Kinderuitzending naar Duitsland en Oostenrijk.

21 juli 1940

Kinderuitzending naar Duitsland en Oostenrijk. Rijkscommissaris Arthur Seyss-Inquart maakte in het kader van verzoeningspolitiek een gebaar naar het zwaar geteisterde Rotterdam. Zesduizend kinderen uit de havenstad kregen de gelegenheid een reis naar de Ostmark (Oostenrijk) te maken. Op het station deed Seyss-Inquart de kinderen uitgeleide samen met F. Schmidt, ook niet in uniform. Het initiatief was vooral bedoeld om het Nederlandse volk een vriendelijk beeld van de nieuwe heersers te geven. Maar de Rijkscommissaris, die voor de gelegenheid zijn uniform had thuisgelaten en zich quasi ongedwongen tussen het publiek bewoog, leek toch niet helemaal op zijn gemak, op het moment dat de persfotograaf van bureau Gompers deze foto nam. De fotograaf kreeg een vermaning omdat hij geen toestemming had gevraagd. Tijdens de vooroorlogse crisisjaren had Nederland een groot aantal ondervoede Oostenrijkse kinderen gastvrij ontvangen. Rijkscommissaris Seyss-Inquart, zelf een Oostenrijker, vond dat hij hiervoor zijn erkentelijkheid moest tonen. De Duitse bezetters organiseerden daarom vanaf de zomer van 1940 zogenaamde kinderuitzendingen naar de Ostmark (Oostenrijk). Dat gebeurde onder het mom van weldadigheid, maar in feite was het een doorzichtige propagandastunt. In de loop van de bezetting werden ook verschillende kinderuitzendingen georganiseerd door het NVV en de Nederlandsche Volksdienst (NVD).

Vervaardiger
  • Fotopersbureau Gompers / Bernard Gompers
Collectie
  • NIOD
Type
  • Foto
Identificatienummer van NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies
  • 80673
Trefwoorden
  • Stations
  • Nazi's
  • Nationaalsocialisme
  • Propaganda
  • Kinderuitzending
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
De Oorlogsbronnen.nl nieuwsbrief bevat een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards