Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

'Nederlands Arbeidsfront (NAF).

1942 - 1943

'Nederlands Arbeidsfront (NAF). Vreugde en Arbeid, Groningen (Grand Theatre).' De werkgemeenschap Vreugde en Arbeid, gesticht door het Nederlands Verbond van Vakverenigingen (NVV) en opgericht om het geestelijk en lichamelijk welzijn van arbeiders te verbeteren en om propaganda te bedrijven voor het Nationaal Socialisme. In 1942 trad de tweede fase van de gelijkschakeling van het vakbondswezen in werking. Op 1 mei dat jaar ging het twee jaar eerder genazificeerde Nederlandsch Verbond van Vakvereenigingen NVV geheel op in het Nederlandsch Arbeidsfront (NAF). Ook het Christelijk Nationaal Vakverbond (CNV) en het Rooms-Katholieke Werkliedenverbond (RKWV) werden in de nieuwe organisatie onder nazi-leiding gebracht. Voor verbetering van de sociale positie van de arbeiders kon het NAF zich nauwelijks inzetten. Het loon- en prijsbeleid werd geheel door de bezetter bepaald.

Vervaardiger
  • E. Folkers / V.N.J.
Collectie
  • NIOD
Type
  • Foto
Identificatienummer van NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies
  • 80744
Trefwoorden
  • Vakverenigingen
  • Nederlandsche Arbeidsfront
  • Gemeenschap Vreugde en Arbeid
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards