Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

SS-opleidingskamp Avegoor.Of "SS-Schule Avegoor" FOTO: Sportwedstrijden te Avegoor.

augustus1942

SS-opleidingskamp Avegoor.Of "SS-Schule Avegoor" FOTO: Sportwedstrijden te Avegoor. Op het landgoed Avegoor in de buurt van het plaatsje Ellecom was het opleidingsinstituut voor Nederlandse SS-ers. Oorspronkelijk in gebruik als Troelstra Vacantieoord, werd het in september 1940 gevorded door de Duitsers. Sinds 1 mei 1941 werd gewerkt aan scholing en training van de Nederlandsche SS. Avegoor was geen etappe op weg naar het Oostfront. Het was de bedoeling om in cursussen van een paar weken de Nederlandse SS-man vertrouwd te maken met het gedachtegoed van de SS. De cursisten, die voor de duur van de opleiding in uniformen van de Waffen SS gestoken waren, kregen een bijzonder intensieve opleiding. Bovenaan de agenda stonden paramilitaire training en ideologische vorming. Herfst 1942 werden ruim 100 joodse mannen tewerkgesteld op het terrein en afgebeuld. Na Dolle Dinsdag werd het een noodhospitaal.

Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
De Oorlogsbronnen.nl nieuwsbrief bevat een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards