Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

De Maasstad heeft haar Lycea en gymnasia weer geopend. De leerlingen bij het verlaten van het schoolgebouw.

midden mei 1940

De Maasstad heeft haar Lycea en gymnasia weer geopend. De leerlingen bij het verlaten van het schoolgebouw. Deze foto werd in omloop gebracht om aan te tonen dat de Nederlandse samenleving zich had hersteld van de oorlogsdagen en dat het dagelijkse leven weer op gang was gekomen. Op 17 mei, twee dagen na de capitulatie, riep de secretaris-generaal van het departement van Onderwijs en Wetenschappen alle scholen op de lessen te hervatten: ´in waardigen, nationale geest. Bij alle onderwijs worde gewezen op de noodzakelijkheid tot strikte inachtneming van onze plichten tegenover de bezettende mogendheid´. Seyss-Inquart streefde naar nazificering van het verzuilde Nederlandse onderwijs. Maar vanuit katholieke- en protestantse kring was er geen enkele medewerking, waardoor de Duitse maatregelen met succes konden worden tegengewerkt.

Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards