Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Studenten.

1944 - 1945

Studenten. Reeds in de herfst van 1940 kwam van de kant van de Nederlandse studenten een eerste principiële uiting van verzet. De protestrede van de rechtsgeleerde prof. R.P. Cleveringa naar aanleiding van het ontslag van joodse hoogleraren, werd door studenten uitgeschreven, vermenigvuldigd en verspreid. In Leiden en Delft kwam het tot proteststakingen. Spoedig kwam de bezetter met de loyaliteitsverklaring die iedere student moest ondertekenen. Het was een belofte dat afgezien werd van iedere vorm van verzet. Wie weigerde te tekenen, zou worden opgeroepen voor werk in Duitsland. Ondanks dit dreigement werd de oproep massaal genegeerd en veel studenten doken onder. Na mei 1943 namen steeds meer studenten deel aan verzetsactiviteiten. Illegaliteit. activiteit. De Pieterskerk te Leiden werd voor tallooze illegale doeleinden gebruikt. Er waren o.a. gedurende de razzia's in 1944 dertig jongelui ondergedoken, er werden oefeningen gehouden door de BS, enz. Waakzaamheid was dus geboden, te meer daar de Landwacht enkele malen een onderzoek instelde in de kerk. De Landwachters, die onderzoek instelden, wisten niet, dat twee scherp ziende oogen hen uit het grafmonument van prof. Meerman bespiedden. De zoon van den kosten stond n.l. op spannende dagen in dit grafmonument op wacht. Daar hij vroeger gymnastiekleeraar was geweest, viel het hem niet moeilijk, zich in de holle zuil op het moment te wringen. Precies op oogshoogte, links van het medaillon met het portret, had hij een klein kijkgat.

Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards