Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Kinderen van de Julianaschool op Aruba zijn in afwachting van de komst van Prinses Juliana.

2 februari 1944

Kinderen van de Julianaschool op Aruba zijn in afwachting van de komst van Prinses Juliana. De meisjes tonen foto´s van de koninklijke familie, zijn getooid met oranje strikken en hebben Margrietjes in het haar gestoken. Het was het eerste bezoek van de prinses aan de Nederlandse Antillen, nadat ze een paar maanden eerder Suriname had aangedaan. Ruim een week verbleef de kroonprinses op de Antillen, waar ze alle eilanden uitgebreid bezocht. De Tweede Wereldoorlog is niet geheel ongemerkt aan de Antillen voorbij gegaan. Vanwege het groot strategische belang van de olieraffinaderijen op Aruba en Curaçao kregen de Antillen te maken met een grote Amerikaanse troepenmacht die de installaties moest beschermen. Begin juni 1940 vertrok prinses Juliana met haar beide kinderen aan boord van de kruiser Sumatra naar Canada. Het door een Duitse invasie bedreigde Engeland kon de kroonprinses en haar beide dochtertjes niet voldoende veiligheid bieden. Prins Bernhard bleef aan de zijde van koningin Wilhelmina achter in Engeland. Zijn aanzien als lid van het Koninklijk Huis gaf de prins in de Britse hoofdstad een invloedrijke positie. In Canada besloot prinses Juliana niet alleen maar betere tijden af te wachten. Met grote inzet spande zij zich in voor de belangen van het Nederlandse volk. In diverse toespraken voor de radio richtte zij zich tot de bevolking van Canada en de Verenigde Staten. Zij bezocht dit laatste land meer dan eens en had een aantal ontmoetingen met president Roosevelt. Eind 1943 deed zij Suriname aan en een paar maanden later volgde een bezoek aan de Nederlandse Antillen.

Collectie
  • NIOD
Type
  • Foto
Identificatienummer van NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies
  • 94207
Trefwoorden
  • Koningsgezindheid
  • Koloniën
  • Koninklijk Huis
  • Kinderen
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards