Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

20 juni 1943, de dag van de grote razzia’s in de Transvaalbuurt in Amsterdam-Oost en in Amsterdam-Zuid.

20 juni 1943

20 juni 1943, de dag van de grote razzia’s in de Transvaalbuurt in Amsterdam-Oost en in Amsterdam-Zuid. Uit het raam van een woning aan de Uiterwaardenstraat nr 59 (2 hoog) werd door Dhr. Wijnberg stiekem een opname gemaakt van joden die werden weggevoerd naar het Muiderpoortstation, op weg naar Westerbork. In totaal werden op die dag en de volgende 5550 mensen uit Amsterdam weggevoerd. Tevoren waren zij onder meer op het Olympiaplein geregistreerd door medewerkers van de kampadministratie van Westerbork. Op 29 september 1943 volgde nog een dergelijke razzia, de laatste. Op dat moment hadden de bezetters 101.000 joodse Nederlanders in handen gekregen en van hen waren toen al 90.000 gedeporteerd, de meesten naar de vernietigingskampen Auschwitz en Sobibor in Polen.

Vervaardiger
  • A. Wijnberg
Plaats
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards