Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Origineel bijschrift: 'Amsterdam en de joden. In Amsterdam verbieden behoorlijke restaurants theaters enz.

januari 1941

Origineel bijschrift: 'Amsterdam en de joden. In Amsterdam verbieden behoorlijke restaurants theaters enz. den joden den toegang. De eerste slagerij te Amsterdam, die de joden den toegang weigert.' Tevreden constateerde de NSB-Fotodienst dat er middenstanders waren die uit eigen beweging te kennen gaven dat joodse klanten niet welkom waren. Ze liepen daarmee vooruit op de invoering van het officiële plakkaat met opschrift 'Verboden voor joden'. Op 15 september 1941 kondigde de Duiste bezetter een verordening af 'over het optreden van Joden in het openbaar', als gevolg waarvan zij niet langer parken, dierentuinen, cafés, restaurants, hotels, schouwburgen, bioscopen, concerten, bibliotheken en musea mochten bezoeken.

Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Herengracht 380
1016 CJ
Amsterdam

020 52 33 87 0info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards