Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Georganiseerd verzet. Vervalste identiteitspapieren.

1945

Georganiseerd verzet. Vervalste identiteitspapieren. In het streven zoveel mogelijk controle te kunnen uitoefenen op iedere Nederlander, voerde het Duitse bezettingsbestuur allerlei legitimaties, vergunningen en vrijstellingen in. Om aan de Duitse greep te ontsnappen, hadden leden van illegale organisaties en onderduikers valse papieren nodig. Iedereen die onder een valse naam wilde leven, had in de eerste plaats een vervalst persoonsbewijs (PB) nodig. Vooral de groep van De Vrije Kunstenaar onder leiding van Gerrit-Jan van der Veen, wat zou leiden tot de oprichting van de latere Persoonsbewijzencentrale (PBC). Eind 1943 kwam daar nog een andere grote vervalsingsorganisatie bij, de Falsificatie Centrale van de Landelijke Organisatie voor Hulp aan Onderduikers (FC-LO)

Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Herengracht 380
1016 CJ
Amsterdam

020 52 33 87 0info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards