Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Illegale pers.

1944

Illegale pers. Het originele bijschrift luidt: 'Drukkerij Hoitzema, Groningen.' Overval op de drukkerij Hoitsema in Groningen op 17 mei 1944. 133.450 bonkaarten werden door de LKP gestolen; de grootste buit van alle kraken in Nederland tijdens de bezetting. In april 1944 vertrok Johannes Post naar Groningen. Hij was aangewezen als de leider van LKP Noord, wat betekende dat de provincies Groningen, Friesland en Drenthe onder zijn ‘gezag’ vielen. Johannes Post kwam zelf uit Drenthe. Hij ging in gesprek met de verschillende lokale KP-leiders. Het plan om de drukkerij te overvallen bestond al langer, omdat de drukkerij een belangrijke plaats was waar men distributiebonnen drukte. Een logisch doel dus. Ook Post leek dit een goed idee, maar het waren de Groningse KP’s Remco en Wim die het voortouw namen. De overval werd zonder grote problemen uitgevoerd. Aan het eind van de middag belde men aan bij de drukkerij; Reint Dijkema overviel de bedrijfsleider en enkele andere KP’ers van de KP Wim de bewakers. Buiten waren op verschillende plaatsen KP’ers aanwezig om de boel in de gaten te houden. Piet Dijkema reed de auto voor en men laadde de bonnen in. Uiteindelijk waren er toch meer dan 10 mensen bij betrokken, die allemaal verschillende taken hadden. Het liep dan ook soepel. Helaas kon men de bonnen niet direct gebruiken. Na de overval op de drukkerij lieten de Duitsers op de bonnen die elders werden gedrukt in dezelfde periode een rasterwerk aanbrengen. Maar het lukte het verzet om, na enige moeite, ook dit na te maken en zo konden de bonnen alsnog verspreid worden over het land en in gebruik genomen worden.

Collectie
  • NIOD
Type
  • Foto
Identificatienummer van NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies
  • 98152
Trefwoorden
  • Gebouwen
  • LKP
  • Verzet
  • Overval op Drukkerij Hoitsema in Groningen
  • Illegale pers
  • Drukkerijen
  • Overvallen
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
De Oorlogsbronnen.nl nieuwsbrief bevat een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards