Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Interneringskamp Haaren Collectie Rupke

1941 - 1942

De internering van gijzelaars in het groot-seminarie Haaren, bestaande uit 'Indische gijzelaars' (een select gezelschap van 'Erstklassiger Persönlichkeiten': vooraanstaande intellectuelen, politici, topfiguren uit het bedrijfsleven en in Nederland verblijvende Indische verlofgangers), een aantal voormannen uit het Christelijk Nationaal Vakverbond en een groep anti-revolutionairen. Tussen 15 november 1941 (afkomstig uit Buchenwald) en oktober 1942 verbleven ze in het gebouwencomplex met sportvelden en een grote tuin (waarin ze een groentetuintje hadden aangelegd). In oktober 1942 vertrokken ze naar de even verderop gelegen katholieke jongenskostschool De Ruwenberg. (Bron: Een ruwe hand in het water / Ned 4.13 Jan1, p.46-47). Collectie Rupke (Fotograaf Chr. Rupke (1905) was lid van de Grote Commissie; het hoogste adviesorgaan van de gijzelaars). Het album bevat foto’s met betrekking tot de gijzelaars in Haaren. Foto’s van het gebouw en veel foto’s van de bewoners. Bijgevoegd zijn lijsten met namen, genummerd, zodat de namen per foto terug te vinden zijn. De foto’s zijn ook genummerd.

Collectie
  • NIOD
Type
  • Foto
Identificatienummer van NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies
  • 98310
Trefwoorden
  • Gebouwen
  • Gijzelaars
  • Gijzelaarskampen
  • Interneringskampen
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
De Oorlogsbronnen.nl nieuwsbrief bevat een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards