Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Een portretfoto van drie militairen van het Bataljon Friesland. Een van hen is soldaat Westerbaan..

1946 - 1948

Een portretfoto van drie militairen van het Bataljon Friesland. Een van hen is soldaat Westerbaan.. Op 26 oktober 1945 hield het Bataljon Friesland haar afscheidsparade op het Wilhelminaplein te Leeuwarden. De lange en verre reis naar Nederlands Indië begon tijdens de nacht van 7/8 november 1945. Er werd per trein vanuit Deventer vertrokken en via Calais en Dover bereikte men het kamp Easthampstead ten Zuiden van London. De zeventiende scheepten de manschappen zich in op de 'Johan van Oldebarneveldt'. In het Suezkanaal werd Sinterklaas gevierd en via de Rodezee, de Golf van Aden en de verkoelende Indische Oceaan, werd Singapore bereikt. Hier arriveerde men op de 23e december. Tweede kerstdag vertrok het troepenschip naar Penang, een eiland voor de kust van Malakka. Op dit schiereiland vond een laatste training plaats en kon de taak van het Bataljon, het handhaven van rust en orde in het overzeese gebiedsdeel, beginnen. Bron: Digitaal archief van de Leeuwarder Courant. Een brief van Emile. Gepubliceerd 9 februari 1946. Tijdens de periode 22 oktober 1945 - 10 september 1949 publiceerde de krant meerdere artikelen over het bataljon.

Collectie
  • Verzetsmuseum Friesland
Type
  • Foto
Identificatienummer van Fries Verzetsmuseum
  • 121411
Trefwoorden
  • Militairen
  • Nederlandse strijdkrachten
  • Portretten
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
De Oorlogsbronnen.nl nieuwsbrief bevat een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards