Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Joods werkdorp Nieuwe Sluis bij Slootdorp, Wieringermeer.

1940 - 1941

Joods werkdorp Nieuwe Sluis bij Slootdorp, Wieringermeer. Op 3 oktober 1934 werd het Joodse werkdorp in de nieuwe polder Wieringermeer geopend. In beheer van de Stichting Joodse Arbeid was het doel van het werkdorp het in veiligheid brengen van gevluchte jonge Duitse Joden. Na een tweejarige opleiding tot boer, tuinder, bouwvakker of ambachtsman moesten ze weer naar een ander land emigreren, zo was de opzet. Uiteindelijk zouden bijna zevenhonderd Duitse joodse werkers naar het buitenland vertrekken. Daarvan kwamen er ongeveer tweehonderd legaal of illegaal in Palestina terecht. Na mei 1940 verbleven er nog driehonderd joodse mannen in het werkdorp. Vanaf augustus 1940 tot de ontruiming was Abel Herzberg directeur. In 1941 drongen plaatselijke NSB-leiders aan op opheffing van het kamp. Ze wilden er een opleidingskamp van het agrarisch front vestigen. Deze foto werd gemaakt tijdens een bezoek van een Duitse delegatie aan het kamp tussen mei 1940 en maart 1941. Op 20 maart 1941 (dus na het maken van deze foto) zou het werkdorp onder leiding van de beruchte SD-chef Willy Lages voor een groot deel worden leeggehaald. In zeven bussen werden de joodse mannen naar Amsterdam overgebracht, waar ze tot hun verrassing en opluchting weer werden vrijgelaten. Iedereen werd bij particulieren ondergebracht. Na twee bomaanslagen van de illegaliteit besloten de Duitsers in juni 1941 driehonderd Joodse jonge mannen als represaille op te pakken en af te voeren. De werkdorpers kregen bericht dat de Duitsers hen thuis zouden ophalen om hen terug te brengen naar de Wieringermeer. Een aantal van hen rook onraad en dook onder. Tussen de zestig en twee honderd mannen vielen door de list in Duitse handen en werden naar het concentratiekamp Mauthausen gebracht om nooit meer terug te komen. Foto Stapf Bilderdienst.

Collectie
  • NIOD
Type
  • Foto
Identificatienummer van NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies
  • 138229
Trefwoorden
  • Ontruiming Joods Werkdorp Wieringermeer
  • Landbouw
  • Fotografie
  • Tewerkstelling
  • Joods Werkdorp Wieringermeer
  • Opleidingskampen
  • Joden
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
De Oorlogsbronnen.nl nieuwsbrief bevat een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards