Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Anjerdag.

Anjerdag. Op 29 juni 1940, de verjaardag van prins Bernhard, kwamen in Den Haag, Amsterdam, Rotterdam en verscheidene andere plaatsen in Nederland Oranjegezinde Nederlanders bijeen. In Den Haag bij Paleis Noordeinde, in Amsterdam bij het monument voor de koningin-moeder Emma op het Emmaplein, ondanks dat iedere uiting van oranjegezindheid verboden was door de Duitsers Overtreding werd met een boete bestraft. Anjerdag was een demonstratie van nationaal besef, van trouw aan het Oranjehuis en van afkeer van de bezetter en de NSB. De bezetters reageerden geprikkeld, al stelde het volgens rijkscommissaris Seyss-Inquart allemaal maar weinig voor: 'een bloemencorso', anders niets. Maar de bezetters vonden Anjerdag blijkbaar wel zo ernstig dat ze strafmaatregelen namen. Foto: Bloemlegging bij het Emma- monument .

Collectie
  • Nationaal Oorlogs- en Verzetsmuseum Overloon / Liberty Park
Type
  • Foto
Identificatienummer van NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies
  • 141944
Trefwoorden
  • Koningsgezindheid
  • Verzet
  • Standbeelden
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
De Oorlogsbronnen.nl nieuwsbrief bevat een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards