Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Kamp Hooghalen (Heidelager) gelegen in Oost-Halen.

zomer 1944

Kamp Hooghalen (Heidelager) gelegen in Oost-Halen. Nabij Hooghalen was een werkkamp met vier barakken dat aanvankelijk bedoeld was om werkloze mannen in de bosbouw aan het werk te zetten. In de Tweede Wereldoorlog werden de bewakers van Kamp Westerbork te weten SS-ers van de tweede compagnie van het SS-Wachbataillon Nord-West en marechaussees in het Heidelager ondergebracht. De onder bevel van luitenant J. Rebel en opperwachtmeester A. de Jong staande marechaussees werden elke twee maanden afgelost. Administrateur van het Heidelager was de Jood Han Hollander. In het najaar van 1944 werden de marechaussees vervangen door een eenheid van de Grenzschutzpolizei. Foto uit een collectie van Jacobus Johannes Sijstermans. Van 1942 tot 1 juni 1944 was hij in dienst als agent van de politie te Amsterdam. 1 juni 1944 werd hij gedetacheerd in Westerbork. Op 19 september 1944 werd hij gearresteerd door de Duitse politie en overgebracht naar strafkamp Termunten. In januari 1945 is hij ontsnapt en ondergedoken in de provincie Groningen. Op 26 september 1982 is hij in Amsterdam overleden. Na de WOII was hij drager van de zilveren eremedaille verbonden aan de Orde van Oranje-Nassau.

Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards