Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Interview 08, Koopvaardijgezinnen in Oorlogstijd

1936 - 1950

G.Ruijg-Swart is weduwe van kapitein Sil Ruijg. Hun zoon Ger Ruijg was 4 jaar toen de oorlog uitbrak. Sil Ruijg voer in oorlogstijd als stuurman bij de VNS op de Randfontein. De bezetter intimideerde de zeemansgezinnen van de zeelieden die voor de geallieerden voeren. Bij een huiszoeking zag een Duitse soldaat een foto van vader in uniform aan de muur en zei : "Die kommt nicht wieder!". Het gezin ontving geld van de zeemanspot. Na de oorlog moest dat terugbetaald worden.Vader Sil was daar boos over en stuurde verbitterd het Oorlogsherinneringskruis terug. In de oorlog was er weinig of geen contact met vader. Deze hoorde pas na 3 jaar ( 1943) dat hij een dochter had gekregen. Ger Ruijg heeft door de lange afwezigheid van zijn vader nooit een hechte band met zijn vader kunnen opbouwen.

Vervaardiger
  • Zigma ©, Goert Giltay (cineast), drs. Tineke de Danschutter (research, interviews)
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards