Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Portretfoto van Hans en Ruth Abraham met jodenster, Amsterdam 1943.

1943

Portretfoto van Hans en Ruth Abraham met jodenster, Amsterdam 1943. Hans Leo (op latere leeftijd Henry) Abraham en zijn zusje Ruth Abraham zijn de kinderen van Siegfried (geboren in Ehringshausen, 19 juli 1899) en Gerda Abraham - Schwarzstein (geboren te Berlijn, 26 februari 1911). Hans werd geboren op 23 september 1933. Hij en zijn ouders kwamen uit Hamburg, Duitsland en vluchtten in 1935 naar Amsterdam. Vader Siegfried had als effectenmakelaar in Hamburg gewerkt, maar werd na de emigratie elektriciën in Nederland. Ruth werd op 24 september 1938 in Nederland geboren. Het gezin woonde aan de Amstelkade in Amsterdam. Na de Duitse inval in Nederland kwam hun leven opnieuw in gevaar. Rijke vrienden uit Hamburg stuurden hen in mei 1942 Haïtiaanse paspoorten. Als vreemdeling werd het gezin eerst naar Westerbork en daarna in 1944 naar Bergen-Belsen gedeporteerd. Ze werden uitgekozen om deel uit te maken van een gevangenenruil in januari 1945, waarbij ze eerst naar Zwitserland en vervolgens op 31 augustus 1945 naar Algerije werden gebracht. Ze bleven in het UNRRA-kamp in Jeanne d'Arc in Philippeville tot het einde van de oorlog. Uiteindelijk emigreerde het gezin in 1946 naar de Verenigde Staten.

Vervaardiger
  • Foto Praag
Collectie
  • Joods Historisch Museum
Type
  • Foto
Identificatienummer van Joods Cultureel Kwartier
  • 161314
Trefwoorden
  • Jodenster
  • Kinderen
  • Joden
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
De Oorlogsbronnen.nl nieuwsbrief bevat een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards