Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Kaalgeschoren groep moffenmeisjes met een portret van Adolf Hitler, Parijs, eind augustus 1944.

mei 1945

Kaalgeschoren groep moffenmeisjes met een portret van Adolf Hitler, Parijs, eind augustus 1944. Voor veel Fransen was het einde van de oorlog hét moment van wraak. Daarbij vonden mensonterende uitwassen plaats, waarbij onschuldigen het slachtoffer werden van willekeur. Franse vrouwen verdacht van omgang met Duitse soldaten zijn na de bevrijding van Parijs geïnterneerd in of vlak buiten de Franse hoofdstad. Deze zogenoemde 'femmes tondues'- 'kaalgeschoren vrouwen', in Nederland 'moffenmeiden' genoemd, zijn opgebracht nadat ze als slachtoffer van een volkswoede eerst zijn beschimpt, kaalgeknipt of - geschoren en vaak mishandeld. Sommige zijn met teer besmeurd en hebben een hakenkruis op het hoofd. Op de achtergrond loopt een bewaker. De vrouwen werden gedwongen te poseren. Voor hen is het portret van Adolf Hitler neergezet.

Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards