Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Bevrijding Ter Apel door Poolse troepen / C.E. Grol, 15-04-1945

Familieopnamen van in de tuin en zandbak spelende kinderen in juni 1945 en beelden geschoten op 15 april 1945 vanuit en rond het woonhuis van de filmer (een villa aan het zgn "Gouden Eilandje" aan de Hoofdkade) vier dagen na de bevrijding van Ter Apel. Poolse militairen van de 1ste Pantserdivisie zijn oa samen met vrouwen in militair uniform gefilmd. Deze vrouwen zijn afkomstig uit het Emslandlager Oberlangen waar veel Poolse vrouwelijke krijgsgevangenen waren opgesloten. Het kamp was op 12 april 1945 door de Poolse 1ste Pantserdivisie vanuit Emmen bevrijd. De opnamen zijn waarschijnlijk gemaakt terwijl de Poolse militairen bezig waren met het inrichten van hun hoofdkwartier aan de Hoofdkade 21, een woning die even ten westen van de woning van de maker van de film (C.E. Grol) was gelegen en waar de Polen gevestigd waren van 14-19 april. Mogelijk bevonden zich onder de vrouwen dochters of echtgenotes van de Poolse militairen.

Vervaardiger
  • C.E. Grol
Plaats
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards