Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Interview 08, Jan van Manen, Verplicht varen voor Koningin en Vaderland

1938 - 1947

Jan van Manen (geboren 1921) begon als kommie bij de Holland-Amerika Lijn (HAL). Toen de oorlog uitbrak werd hij, vallend onder de Vaarplicht, op het SS Volendam geplaatst dat in de Atlantische Oceaan werd getorpedeerd. Hij voer daarna op de Nieuw-Amsterdam dat als troepenschip werd ingezet. Op de Dempo maakte Jan van Manen de invasie in Noord-Afrika (Oran) mee en ook de ondergang van de Dempo voor de Afrikaanse kust door een Duitse torpedo. Hij spreekt over angst en machteloosheid aan boord omdat je je als bemanningslid moeilijk kon verdedigen tegen de vijand. Hij is verbitterd over de behandeling van de koopvaardijveteranen in de jaren na de oorlog. Jan van Manen heeft nog jaren als hofmeester bij de HAL gevaren.

Vervaardiger
  • Zigma ©, Goert Giltay (cineast), drs. Tineke de Danschutter (research, interviews)
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards