Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Joods werkkamp 't Zand

Gedurende een half jaar heeft er in het Noord-Hollandse ‘t Zand een werkkamp bestaan voor gemengd gehuwde Joden. Het kamp werd aan het einde van de oorlog gebouwd, de Joodse gevangenen komen op 23 april 1944 het kamp in. Door hun huwelijk met een niet-joodse partner waren zij (voorlopig) vrijgesteld van deportatie. Nadat zij hun normale werk kwijt waren geraakt werden zij gedwongen in een speciaal kamp arbeid te verrichten. O. a. plaatsen van Rommel asperges op het strand. Het kamp bleef bestaan tot September 1944. opmerking bezoeker Op foto van de boomstam sjouwende mannen is de tweede van links mijn vader Sam van Lochem. Hij is geboren in 1904 en was gemengd gehuuwd en is van april 1944 tot dolle dinsdag in het werkkamp 'Zand gebleven. Mijn moeder ging met mij (zevenjarig jochie) ieder weekend naar 't Zand en sliepen bij particulieren in Oude Sluis.Het weerzien met Sam was elke week een groot feest,daar kwamen de fantastische muziekavonden op zaterdagavond nog bij.

Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards