Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Interview 01, Nico Eelman , Russenoorlog

Nico Eelman (81) vertelt over zijn jeugd op Texel, hoe de Tweede Wereldoorlog uitbrak en dit invloed had op zijn leven. Tijdens de oorlog moest hij onderduiken. In 1944 werd hij met een grote groep Texelaars naar Assen gevoerd om dwangarbeid te verrichten. In Leeuwarden wist hij te ontsnappen. Hij vertelt over zijn periode in Friesland en hoe hij terug naar Texel wist te komen. Meteen daarna brak de opstand van Georgische krijgsgevangenen uit. Zijn moeder raakte gewond. Zelf wilde hij aanvankelijk meevechten maar ging rechtsomkeert toen hij merkte dat de Duitse troepen aan de winnende hand waren. Hij vertelt over het verloop van de opstand, en hoe hier naderhand op Texel over werd gedacht. Tevens vertelt hij verhalen over hoe de Texelaars tegen de Georgiers en Duitsers aankeken.

Vervaardiger
  • Stichting Traktor ©, Arnold van Bruggen
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards