Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Heinrich Himmler bezoekt Avegoor en Schalkhaar op 1 februari 1944.

1 februari 1944

Heinrich Himmler bezoekt Avegoor en Schalkhaar op 1 februari 1944. De man in het officiersuniform van de Nederlandse Schalkhaar-politie, rechts op de foto, is Dirk Hoogendam. Hoogendam (18.05.1922 te Vlaardingen - 08.08.2003 Ringau, Hessen) was luitenant der Staatspolitie en was in Nederland onder SS-nummer 1145 ingeschreven, eveneens was hij van 1941 tot 1943 lid van de NSB. Van 13 september 1940 tot 15 maart 1941 is Hoogendam in München in de SS-kazerne Freimann opgeleid. Na de inval in de Sovjet-Unie heeft Hoogendam korte tijd aan het front gediend, hoogstwaarschijnlijk met het SS-Regiment Westland van de divisie Wiking. Hij is ondermeer in Lemberg geweest en verliet de dienst als SS-Sturmmann. Hierna diende Hoogendam vanaf 1 augustus1941 bij het Politie Bataljon Amsterdam. Hij was eveneens bij de zogenaamde SS-Polizei Standarte. In tegenstelling tot de vijf verschillende Standarten van de Germaansche SS in Nederland, was er slechts één Nederlandse SS-Polizei Standarte. Hoogendam was in het bezit van de Germanische Leistungsrune, waarschijnlijk zijn deze hem uitgereikt ten tijden van het bezoek van Himmler in Avegoor. Vanaf eind november 1944 voerde hij het bevel over de eerste compagnie van het regiment 84 (1./I 84) van de Landstorm Nederland en was ingekwartierd in de Openbare School aldaar. In deze omgeving voerde hij samen met twee andere Nederlandse officieren, SS-Obersturmführer Auke Pattist en SS-Untersturmführer Martin van Oort een schrikbewind uit. Er vonden ondermeer razzia's plaats in Gramsbergen, Hoogeveen, Coevorden en Hollandscheveld. Vooral Hoogendam en Pattist mishandelden tijdens verhoren tientallen mensen. Na de oorlog werd Hoogendam werd Hoogendam zwaar gestraft voor zijn aandeel in de razzia's in de omgeving van Hollanscheveld. Op 2 september 1945 wist Hoogendam tijdens een overplaatsing uit interneringskamp de Harskamp te ontsnappen.

Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards