Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Het originele bijschrift luidt: 'Maastricht, 23 januari 1943.

23 januari 1943

Het originele bijschrift luidt: 'Maastricht, 23 januari 1943. Te Maastricht werd heden in de Staarzaal onder grote belangstelling de tentoonstelling ´Herlevend Nederland´, die te Utrecht en Amsterdam zulk een groot succes is geweest, officieel geopend. Tijdens de rondgang over deze tentoonstelling, waar Max Blokzijl de commissaris der provincie Limburg, M. Graaf de Marchant et D´Ansembourg (rechts) rondleidde.' Maximilianus (Max), Victor, Eugène, Hubertus, Joseph, Marie, graaf De Marchant et d' Asembourg, geboren op 18 januari 1894 in Gulpen, overleden op 24 januari 1975. In 1933 sloot hij zich aan bij de Nationaal-Socialistische Beweging (NSB). Vier jaar later werd de Marchant voor de NSB in de Tweede Kamer gekozen, waar hij tot 10 mei 1940 als voorzitter optrad. Op 15 februari 1941 werd hij door Rijkscommissaris Seyss-Inquart benoemd tot commissaris der provincie Limburg. Vlak voor de bevrijding vluchtte d' Asembourg naar Duitsland waar hij op 30 april 1945 werd gearresteerd. Het Bijzonder Gerechtshof te Den Bosch veroordeelde hem op 29 april 1946 tot 15 jaar gevangenisstraf. In oktober van dat jaar werd dit door de Bijzondere Raad van Cassatie bevestigd. In 1954 volgde in vrijheidstelling.

Collectie
  • NIOD
Type
  • Foto
Identificatienummer van NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies
  • 32368
Trefwoorden
  • Tentoonstellingen
  • Duitse bezetting
  • Collaboratie
  • NSB
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
De Oorlogsbronnen.nl nieuwsbrief bevat een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards