Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

De strijd van het Nederlandsche Kabinet voor Wederopbouw. Eerste Minister Schermerhorn spreekt met Dr. J.A.

oktober 1945

De strijd van het Nederlandsche Kabinet voor Wederopbouw. Eerste Minister Schermerhorn spreekt met Dr. J.A. Ringers, Minister voor Publieke Werken. Schermerhorn, professor aan de Technische Hoogeschool te Delft, voor den oorlog Voorzitter van de organisatie 'Eendracht voor Democratie' was gijzelaar, bij zijn vrijlating richtte hij een weerstandsgroep op, na den oorlog werd hij eerste minister. Ringers, geboren in 1885, een bekend waterbouwkundig ingenieur. Hij was directeur van een maatschappij tot drooglegging van de Zuiderzee. In 1935 werd hij lid van de Vereeniging van Directeuren van de Nederl. Indische Spoorweg maatschappij. Door de Duitschers benoemd tot hoofd van den wederopbouw, ging hij over naar de ondergrondse en werd gearresteerd. Hij verbleef twee jaar in Duitsche kampen en werd uit Sachsenhausen bevrijd. Zijn taak is moeilijk. De Zuiderzee slokte het land weer op, dat onder zijn toezicht was drooggelegd. De dijken van Zeeland waren gebombardeerd en Holland's tuin, het eiland Walcheren, verdween in het water. Holland heeft brandstof noodig; de geallieerden helpen. Zij hielpen de dijken repareeren in Zeeland en dank zij hen zijn de gaten gedicht. De pompinstallaties op Walcheren werken en 3000 uren zijn reeds drooggelegd.

Vervaardiger
  • Anefo / Piet van der Ham
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Herengracht 380
1016 CJ
Amsterdam

020 52 33 87 0info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards