Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

De Nederlandsche Omroep: een radio-omroep die bestond tijdens de Tweede Wereldoorlog.

1942 - 1943

De Nederlandsche Omroep: een radio-omroep die bestond tijdens de Tweede Wereldoorlog. Tijdens het eerste oorlogsjaar bleven de bestaande omroepen, AVRO, KRO, NCRV, VARA en VPRO uitzenden. De bezetter paste al snel censuur toe op hun programma's en gebruikte de radio voor propaganda. Op 9 maart 1941 werden de omroepen opgeheven en ontstond de Rijksradio Omroep, die later Nederlandsche Omroep werd genoemd. Veel werknemers van de oude omroepen verleenden medewerking aan haar uitzendingen. De meeste belangrijke functies werden echter bekleed door NSB'ers en nazi's. Een aantal programma's van de Nederlandsche Omroep werd zeer berucht, zoals de propaganda-praatjes van Max Blokzijl en het anti-semitische Zondagmiddagcabaret van Paulus de Ruiter. Veel burgers luisterden echter illegaal naar Radio Oranje uit Londen. In 1943 besloten de Duitsers alle radiotoestellen in beslag te nemen. Daags na Dolle Dinsdag werd de NO opgeheven, al vonden er nog uitzendingen vanuit Hilversum plaats tot 6 mei 1945. In het winterschema van 1942-1943 waren er 13 vaste dagelijkse rubrieken, die dagelijks of verscheidene malen per week werden uitgezonden. In de kranten werden deze programma's apart aangekondigd. De NO had verder veel a-politieke rubrieken gesproken woord, zoals vrouwen-, kinder-, en godsdienstige uitzendingen. Deze laatste categorie maakte 4% van het totale programma uit. De Duitsers beseften dat de genazificeerde omroep een doelwit van de illegaliteit zou kunnen zijn. Radiozenders werden dan ook streng bewaakt.

Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
De Oorlogsbronnen.nl nieuwsbrief bevat een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards