Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

H.J. Woudenberg. 1891 - 1967. Werd in 1933 lid van de NSB.

1941 - 1943

H.J. Woudenberg. 1891 - 1967. Werd in 1933 lid van de NSB. Sinds 1935 voorzitter was van de Nationale Werknemers-Vereeniging (NWV), de nationaalsocialistische vakbond. In 1938 werd hij gekozen als lid van de Tweede Kamer der Staten-Generaal voor de NSB. Op 12 juli 1940 benoemde Reichskommissar A. Seyss-Inquart Woudenberg tot Commissaris voor het NVV. Woudenberg kreeg deze functie met steun van Mussert, maar ook dank zij de voorspraak van Rost van Tonningen Het Nederlandsche Arbeidsfront (afgekort tot NAF), het oude NVV, was een nationaalsocialistische vakcentrale opgericht op 30 april 1942 bij een decreet door de rijkscommissaris Arthur Seyss-Inquart. De volgende dag, de dag van de arbeid, zouden de andere vakcentrales en vakbonden in Nederland opgeheven worden, zoals CNV, RKWV en de NVV. De bezittingen en vermogens van de opgeheven vakcentrales zouden overgaan naar de nieuwe vakcentrale. Aan het hoofd van het Nederlandsch Arbeidsfront kwam NSB'er Hendrik Jan Woudenberg. Hij werd na de oorlog veroordeeld en kwam in 1956 vrij.

Collectie
  • NIOD
Type
  • Foto
Identificatienummer van NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies
  • 41317
Trefwoorden
  • Vakverenigingen
  • Nederlandsche Arbeidsfront
  • NSB
  • Nederlands Verbond van Vakverenigingen
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards