Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Nabestaanden interview 07, Mary Richheimer-Leijden van Amstel, Late gevolgen van Sobibor

1939 - 2009

Mary Richheimer is geboren in 1939. Ze is een klein meisje van tweeënhalf jaar als haar ouders haar afstaan om onder te duiken. In het onderduikgezin wordt ze slecht behandeld. Ook later na de oorlog in het Joodse pleeggezin Cohen wordt ze liefdeloos bejegend. Mary heeft nooit de naam Cohen aangenomen, ze heeft zichzelf altijd Leijden van Amstel laten noemen naar haar ouders die in Sobibor zijn vermoord. Mary weet niets over haar ouders: van haar moeder heeft ze enkel een foto, van haar vader bezit ze niets. De enige tante die overleefde, een zus van haar moeder, wilde niet praten over haar familie. Mary heeft altijd een groot gevoel van gemis. Bij alle belangrijke zaken en momenten in het leven mist ze haar ouders en andere familieleden die ze nooit heeft gekend. Ze gaat al jong de verpleging in waar ze haar man Guus Richheimer ontmoet, ze stichten een gezin en krijgen vier kinderen.

Vervaardiger
  • Selma Leydesdorff (interview), Universiteit van Amsterdam
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
De Oorlogsbronnen.nl nieuwsbrief bevat een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards