Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Interview 16, George Hintzen, oud-gevangenen van kamp Buchenwald

De heer Hintzen vertelt dat hij na de mobilisatie met een rechtenstudie in Leiden begon. Gelijk na de capitulatie leefde bij hem de gedachte naar Engeland te gaan. -7- 1943 vertrok hij samen met een vriend richting Spanje. Ze zaten een maand ondergedoken in Parijs en vervolgden daarna hun reis. Op 8 -8- werden ze in het plaatsje Argelès opgepakt en vastgezet in het gemeentehuis. Na te zijn verhoord werden ze overgebracht naar een militaire gevangenis, vervolgens naar de grote gevangenis in Toulouse en een maand later naar kamp Compiègne. In januari 1944 werd Hintzen op transport gesteld naar Buchenwald. Daar aangekomen zat hij eerst in het Kleine Lager, vervolgens in het Russische blok en daarna in de barakken negenenveertig en tweeëndertig. Hij werkte in de timmerfabriek, de Gustloff-Werke en op de Politische Abteilung. Daarnaast zat hij een periode in het Revier. Na de bevrijding keerde hij met een transport van het Rode Kruis terug naar Nederland en werd bij hem tbc geconstateerd. Na een jaar in zijn ouderlijk huis te zijn verpleegd, was hij weer hersteld. Het kampverleden had weinig invloed op Hintzens verdere leven.

Vervaardiger
  • NIOD Institute for War, Holocaust and Genocide Studies
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards