Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Margriet tegel 1943

Op 19 januari 1943 wordt in Canada Prinses Margriet geboren. Het nieuws verspreidt zich snel in bezet Nederland en het wordt binnenskamers stilletjes gevierd want men voelt zich, sterker dan ooit, verbonden met het Oranjehuis. Dit tegeltje herinnert aan haar geboorte. De heer C.P. (Kees) van der Vliet wordt op 19 januari 1936 geboren in Goes. Hij woont aan de Ganzepoortstraat 16, samen met zijn ouders A. (Anton) van der Vliet en M. (Magreta) van der Vliet en twee zussen. Hoewel hij nog jong is, weet Kees zich nog heel wat te herinneren van hetgeen hij in Goes van dichtbij meemaakte. Op 24 oktober 1944 begint de derde fase van de Slag om de Schelde, Operatie Vitality. De 2e Canadese Infanteriedivisie trekt vanuit Woensdrecht in de richting van Zuid-Beveland. Kees herinnert zich nog dat het steeds rumoeriger werd in de stad. Op 27 oktober 1944 trekken zenuwachtige Duitsers met het geweer in de aanslag door de binnenstad van Goes en willekeurige mensen wordt gevraagd om hun “Ausweis” . Ook vallen de bezetters bij verschillende panden binnen, op zoek naar onderduikers. Dit gebeurt ook bij de familie van der Vliet. De ouders van Kees schrikken verschrikkelijk, niet omdat er onderduikers verborgen zitten, maar omdat er in huis twee tegeltjes hangen die door de illegaliteit van Goes vervaardigd zijn. Dit soort tegeltjes werd in de bezettingstijd verkocht om met de opbrengst het verzet te steunen en de onderduikers te helpen. Kees van der Vliet is altijd zuinig geweest op de twee tegeltjes, die op de overloop hingen. Op vrijdag 19 mei 2017 schonk hij deze twee tegeltjes aan het Bevrijdingsmuseum Zeeland. Eén van de tegeltjes is deze tegel die herinnert aan de geboorte van Prinses Margriet.

Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Herengracht 380
1016 CJ
Amsterdam

020 52 33 87 0info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards