Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Archief van C. van 't Hoff. Cornelia van 't Hoff. Verzetsdeelneemster.

Archief van C. van 't Hoff. Cornelia van 't Hoff. Verzetsdeelneemster. Karl Borromäus Richard Paul (Paul) Gröger kwam in april 1939 als anti-nationaal-socialist vanuit Wenen naar Amsterdam. Aan de Universiteit van Amsterdam zette hij zijn studie medicijnen voort. In 1941 werd hij als dienstplichtig Rijksduitser opgeroepen in de Wehrmacht. Toen hij gevaar liep naar het oostfront te worden gestuurd, bracht hij het bewijs van zijn gedeeltelijk Joodse afkomst naar voren: na acht maanden kon hij de kazerne in Minden verlaten en naar Amsterdam terugkeren. Hier kreeg hij weer contact met zijn vrienden en medestudenten R. Bloemgarten en C. Hartogh. Vanaf augustus 1942 vervaardigden en verspreidden zij samen het illegale blad 'Rattenkruid'. Gröger verleende daarnaast hulp aan Joodse onderduikers en nam in Amsterdam deel aan diverse acties, waarbij zijn militaire opleiding en perfecte Duits goed van pas kwamen, zoals bij de overval op het Gewestelijk Arbeidsbureau aan de Passeerdersgracht, de aanslag op de spoorlijn bij Amsterdam-Sloterdijk (15 maart 1943) en de aanslag op het Bevolkingsregister aan de Plantage Middenlaan. Na de laatste aanslag verbleef hij samen met Bloemgarten en Hartogh in een pension in Garderen. Daar werd hij op 8 april 1943 samen met Hartogh, na hevig verzet, door leden van de marechaussee gearresteerd. Na in Amsterdam ter dood te zijn veroordeeld, werd hij op 1 juli 1943 gefusilleerd. Het archief bevat een afscheidsbrief van Paul Gröger (7 februari 1918 - 1 juli 1943). Deze brief is gericht aan Cornelia van 't Hoff. Zij was betrokken bij het verzet.

Collectie
  • Collectie Verzetsmuseum Amsterdam
Identificatienummer van Verzetsmuseum Amsterdam
  • 10669
Trefwoorden
  • Egodocumenten
  • Gevangenis, Weteringschans
  • Gröger, K.B.R.P.
  • Terechtstellingen
  • Persoonsregistratie
  • Pers, Illegaal, Rattenkruid
  • Sabotage
  • Hoff, C. Van 'T
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards