Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Archief van Frans Joseph Karel ('Joe') Russel (Venlo, 7 mei 1922 - Nijmegen, 12 juni 1992).

Archief van Frans Joseph Karel ('Joe') Russel (Venlo, 7 mei 1922 - Nijmegen, 12 juni 1992). Schuilnaam Kobus. Verzetsdeelnemer. Joe Russel studeerde bij het uitbreken van de oorlog in Nijmegen klassieke talen. Hij werd districtsleider van de Landelijke Onderduikhulp (LO) in Venray en gaf samen met andere leden van het Venlose studentenclubje Symposion het illegale blad 'Het Gastmaal' uit, dat gemaakt werd voor ondergedoken of naar Duitsland gedeporteerde studenten. Andere medewerkers waren K.P.M. ('Karel') Ex, Jan Peters en H.J.M. ('Bère') Seelen. Russel typte het blad zelf op stencils, die werden vervolgens bij kruidenier Kees Tabbers in de Haukestraat 6 in Venlo vermenigvuldigt. Daar werden ook formulieren gemaakt waarmee tewerkgestelde studenten illegaal uit Duitsland konden terugkeren. Russel was aanwezig bij een verraden bijeenkomst van LO-districtsleiders op 21 juni 1944 in Weert. Toen de Wehrmacht het klooster-pensionaat St. Louis binnenviel waar de vergadering plaats vond, deed Russel zich in eerste instantie voor als een van de broeders en verstopte zich vervolgens in een lessenaar. Daar bleef hij tot in de avond, toen de Duitsers vertrokken waren. Op de eerstvolgende vergadering, 9 augustus in het Bisschoppelijk College in Roermond, verscheen Russel verkleed als vrouw. In zijn handtasje zat een scheerapparaat waarmee hij zich tweemaal daags kon scheren en een pijp om zijn zenuwen in bedwang te houden. Hij had ook een vervalst persoonsbewijs waarop hij als vrouw stond afgebeeld. De collectie bestaat uit de vervalste persoonsbewijzen van Russel, een nummer van 'Het Gastmaal', en enkele bidprentjes van omgekomen verzetsmensen, waaronder W. Jansen, H. Meijer, J. de Weert, G. Hermans, J.H.F.M. van Hövell van Wezeveld en Westerflier. Ook is er een naoorlogse toelichting op deze documenten.

Thema's
Collectie
  • Collectie Verzetsmuseum Amsterdam
Type
  • Voorwerp
Identificatienummer van Verzetsmuseum Amsterdam
  • 13835
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Herengracht 380
1016 CJ
Amsterdam

020 52 33 87 0info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards