Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Archief 'Anoniem 28'.

Archief 'Anoniem 28'. Op 29 april 1943 verscheen er plotseling in de dagbladen een oproep van de opperbevelhebber van de Duitse bezettingstroepen in Nederland, generaal F. Christiansen, aan driejonderdduizend leden van het voormalige Nederlandse leger. Ze zouden allemaal in Duitse krijgsgevangenschap moeten. De bezetters zagen twee voordelen in die maatregel. Het bezorgde Duitsland arbeidskrachten en Nederland verloor weerbare mannen die het verzet konden versterken. De oproep van Christiansen sloeg in als een bom. In Twente, het eerst in Hengelo, bij de machinefabriek van Stork, braken onmiddellijk proteststakingen en demonstraties uit. Het Twentse voorbeeld vond bijna overal in Nederland navolging. Op een aantal plaatsen staakten melkveehouders de levering van melk aan de zuivelfabriek en deelden gratis melk uit (vanwege dat melk-aspect heten de April-Meistakingen ook wel de Melkstaking). De hoogste politiechef in Nederland, de SS'er Rauter, kondigde het politiestandrecht af. Het was een terreurmaatregel, waarbij 'verdachten' meteen, zonder vorm van proces, werden doodgeschoten. Van Groningen tot Limburg werden stakers gearresteerd. Er vielen in totaal bijna tweehonderd doden, bij standrechtelijke executies en bij beschietingen op straat. Rond 5-6 mei was de staking weer voorbij. Het archief bevat legale en illegale kranten uit deze periode.

Collectie
  • Collectie Verzetsmuseum Amsterdam
Identificatienummer van Verzetsmuseum Amsterdam
  • 16409
Trefwoorden
  • Staking, April-Meistaking
  • Radiotoestellen, Inbeslagname
  • Pers, Legaal
  • Strijdmacht, Nederlands
  • Bestuur, Duits Tijdens Bezetting
  • Tewerkstelling
  • Krijgsgevangenschap
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards