Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Archief van Eduardus Antonius Barten, geboren 4 januari 1919. E.A. Barten was student in Amsterdam.

Archief van Eduardus Antonius Barten, geboren 4 januari 1919. E.A. Barten was student in Amsterdam. Hij werd in 1941 gezocht door de Sicherheitspolizei en de Sicherheitsdienst, wegens anti-Duitse activiteiten. Hij besloot naar Engeland te vertrekken en vanuit daar de vijand te bestrijden. Hij ondernam verschillende pogingen om met een boot de Noordzee over te varen. Deze pogingen mislukten allemaal, maar hij wist wel uit handen van de Duitsers te blijven. Uiteindelijk besloot hij het over land te proberen. In oktober 1942 verliet hij Nederland. Hij hielp twee ontsnapte Franse krijgsgevangenen met valse papieren en geld de grens over naar Parijs. Via hen kwam hij in contact met een machinist, die hem - ingeklemd in een elektrische ontladingskast van een trein - op 8 november 1942 over de demarcatielijn smokkelde. Met de hulp van de heer Kolkman, de vice-consul te Perpignan kon hij met twee reisgezellen over de Pyreneeën de Frans-Spaanse grens oversteken. Vervolgens liet de passeur hen in de steek en verdwaalden ze. Uiteindelijk werden ze gevangen genomen door de Guardia Civil en opgesloten te Baga. Vervolgens werden ze overgebracht naar allerlei andere gevangenissen in heel Spanje, waar Barten ziek werd. Hij had steeds aangegeven een Engelsman te zijn en uiteindelijk kregen de Engelsen hem vrij uit de Campo de Miranda-gevangenis. Hij werd op 22 mei 1943 bevrijd en naar Gibraltar vervoerd. Vandaar reisde hij door naar Engeland. Het archief omvat een verslag van E. Barten en een opsporingsbericht in het 'Algemeen Politieblad' van 12 juni 1941, met foto.

Collectie
  • Collectie Verzetsmuseum Amsterdam
Identificatienummer van Verzetsmuseum Amsterdam
  • 13361
Trefwoorden
  • Politie, Nederlands
  • Barten, E.A.
  • Verzet, Universiteiten/Studenten
  • Engelandvaarders
  • Ontsnapping
  • Spanje
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards