Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Archief 'Kamp Erika'. Verslag over Kamp Erika van een justitiele instantie.

1943

Archief 'Kamp Erika'. Verslag over Kamp Erika van een justitiele instantie. Kamp Erika was een strafkamp in de bossen van Ommen tijdens de Tweede Wereldoorlog. In tegenstelling tot de andere kampen in Nederland gaat de oorsprong van dit kamp terug tot ver voor de oorlog. In de zomer van 1941 kreeg het Generalkommissariat zur besonderen Verwendung zeggenschap over het landgoed. Hiermee was Ommen het enige kamp dat onder burgerbestuur viel. De leiding was in handen van Werner Schwier, die het dagelijks beheer echter overliet aan de Nederlander Karel Diepgrond. Het kamp werd op 22 juni 1942 in gebruik genomen als Arbeitseinsatzlager Erika, een justitieel strafkamp, dat de overvolle gevangenissen moest ontlasten. De eerste gevangenen kwamen echter al op 19 juni 1942 aan. De gevangenen waren veelal zwarthandelaren, illegale slachters en overtreders van de distributiewetten. Zij werden door Nederlandse rechters berecht en naar dit kamp gestuurd.. Alle rapporten werden in de Duitse taal geschreven en orders werden ook in het Duits gegeven. Ommen had als enige gevangenkamp in Nederland geen militairen als bewaking: de bewakers waren werklozen die het zogeheten ‘Kontrollkommando’ vormden. Zij behandelden de gevangenen, die zij 'Knackers' noemden, hard. De kampleiding zowel als de bewakers kregen Duitse rangen toegewezen. Mede door de afgelegen ligging van het kamp konden de bewakers ongehinderd hun gang gaan met het mishandelen van de gevangenen. Dwangarbeid, ziektes, ondervoeding, mishandeling en regelrechte moord kostten zeker 170 gevangenen het leven. Pas na publicaties in 'Het Parool' weigerden de Nederlandse rechters om nog langer veroordeelden naar Ommen te sturen. In 1943 werd Erika een opvoedingskamp, een Arbeitserziehungslager voor landlopers en bedelaars, maar ook voor mannen die zich hadden onttrokken aan de arbeidsplicht in Duitsland. De bewakers traden nu iets minder hard op. In het najaar van 1944 werd Erika weer een strafkamp, deze keer bewaakt door de Ordnungspolizei, de SS en de Sicherheitsdienst. Kamp Erika werd op 11 april 1945 bevrijd. Het archief omvat uitsluitend een verslag over de omstandigheden in kamp Ommen, gedateerd 15 maart 1943.

Collectie
  • Collectie Verzetsmuseum Amsterdam
Identificatienummer van Verzetsmuseum Amsterdam
  • 16830
Trefwoorden
  • Gevangenis
  • Ommen
  • Bestuur, Nederlands Tijdens Bezetting
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
De Oorlogsbronnen.nl nieuwsbrief bevat een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards