Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Archief van A.C. Vorrink. Adriaan Cornelis (Adri) Vorrink, geboren Vlaardingen 8 oktober 1897.

1944

Archief van A.C. Vorrink. Adriaan Cornelis (Adri) Vorrink, geboren Vlaardingen 8 oktober 1897. Verzetsdeelnemer, gevangene. Gehuwd. Tijdens de Tweede Wereldoorlog nam Adri Vorrink deel aan het verzet, samen met zijn broer, de bekende politicus Koos Vorrink. Ze zaten beiden in de Groep V. Hij fungeerde als koerier, deed voorbereidend werk voor spionage, verspreidde illegale lectuur en organiseerde hulp aan Joden en onderduikers. Op 1 april 1943 werd hij gearresteerd. Hij werd geïnterneerd in Kamp Haaren tot 26 april 1944. Vanuit Haaren werd hij gedeporteerd naar Sachsenhausen in Oranienburg, Hij stond geregistreerd als 'H.78603' en verbleef daar tot 21 april 1945. In beide kampen zat hij samen met zijn broer. Adri lag vaak in de ziekenbarak. Op 20 april startte de 'dodenmars', waarmee de kampleiding de gevangenen buiten het zicht van de geallieerden om wilde brengen. Op 26 mei 1945 kwam Adri Vorrink thuis. Het archief bevat documenten rond de gevangenschap en vier foto's.

Collectie
  • Collectie Verzetsmuseum Amsterdam
Type
  • Voorwerp
Identificatienummer van Verzetsmuseum Amsterdam
  • 16895
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Herengracht 380
1016 CJ
Amsterdam

020 52 33 87 0info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards