Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Archief van P. Wiers. P. (Piet) Wiers, geboren Beets 25 oktober 1924. Verzetsdeelnemer, gevangene.

Archief van P. Wiers. P. (Piet) Wiers, geboren Beets 25 oktober 1924. Verzetsdeelnemer, gevangene. Gehuwd met Trijntje Bouwes (geboren Beemster 1 mei 1925). Twee kinderen, Tiny en Sietse. Als de jonge visser Piet Wiers uit Oosthuizen wordt opgeroepen voor de arbeidsdienst (1941), duikt hij onder en pleegt hij verzet. Zijn eerste verzetsdaad is het achterhouden van visvangst voor de veiling, die anders gevorderd wordt. Daarna helpt hij bij de berging van een neergestort vliegtuig, al blijkt dit Duits te zijn. Wiers staat op wacht als een restaurant van bonkaarten beroofd wordt. Vervolgens zet hij zich in voor de onderduik van Joden. Hij verspreidt de illegale krant ‘De Vonk’. Wiers, die zich schuilhoudt op zijn boot, is als gevolg van een storm thuis als de woning ’s nachts omsingeld wordt (“na verraad”, eind 1943). Na arrestatie en verhoor, maar zonder vorm van proces wordt hij via de Amsterdamse Gevangenis Amstelveenseweg en Kamp Amersfoort (18 maart 1944) naar kamp Buchenwald overgebracht. Al de eerste nacht sterft een man naast hem in het stapelbed. Wiers moet ondermeer helpen bij het verbranden van lijken. In oktober 1944 wordt hij met zeventig anderen naar kamp Langenstein-Zwieberge overgebracht, waar grotten worden gegraven (2 november 1944). Daar kan hij direct als stoker op een locomotief gaan werken, wat zijn levenskansen sterk vergroot. Tijdens een luchtalarm raakt hij echter zwaar gewond door deze locomotief (maart 1945). Vanuit de ziekenboeg van het kamp maakt hij de bevrijding mee. Zijn ouders wanen hem dood, zodat de thuiskomst emotionerend is (16 april 1945). De aanpassing aan het bevrijde Nederland kost hem veel moeite: “Ik was een vreemde, ik wist niets meer”. Wiers, die lange tijd de gruwelen verdringt, keert op aanraden van prof. J. Bastiaans terug naar Buchenwald (vanaf 1982). Ook wordt hij bestuurslid van de vereniging van Oud-Buchenwalders. In deze hoedanigheid organiseert hij de verplaatsing van het Buchenwald-monument op de Oosterbegraafplaats in Amsterdam (2000). Het archief bevat verklaringen over verzet en gevangenschap, documenten rond de bezettingstijd, idem over herdenkingen in Duitsland en die op de Oosterbegraafplaats, berichtgeving rond P. Wiers' verzetsverleden, documenten rond de erkenning ervan en overige documenten. Ook zijn er enkele voorwerpen.

Collectie
  • Collectie Verzetsmuseum Amsterdam
Identificatienummer van Verzetsmuseum Amsterdam
  • 16940
Trefwoorden
  • Oosthuizen
  • Onderduik
  • Wiers, J.
  • Concentratiekamp, Amersfoort
  • Concentratiekamp, Buchenwald
  • Concentratiekamp, Langenstein-Zwieberge
  • Jodenvervolging
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards