Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Archief van J. Sielias. J.

Archief van J. Sielias. J. (Jannes) Sielias, geboren Hoog Soeren 11 mei 1902 – overleden Arnhem 1 mei 1975. Gehuwd met Heintje Roelofs, vier kinderen. Verzetsdeelnemer. Geen schuilnaam bekend. Jannes Sielias werd geboren in Hoog-Soeren, een dorp bij Apeldoorn waarvan de inwoners vaak in de kroondomeinen werkten. Als jongen raakte hij thuis in de bosbouw en in de het werken met beton. Later werd hij opgeleid tot douanier. Hij werd als zodanig aangesteld in Sinderen. Hij trouwde in 1928 met H. (Heintje) Roelofs, uit welk huwelijk vier kinderen voortkwamen, Goossen Jan (1929), Annie (1932) en Gerrie (1934) en Jan (1938-‘90). In 1931 volgde een aanstelling in Didam en na bevordering in Zevenaar. Hier bracht het gezin de bezetting door. In deze jaren verrichtte Sielias spionagediensten in de omgeving van deze stad. Hij had als douanier een vergunning om na 8 uur ’s avonds (Sperrzeit) op straat te mogen. Hij vervoerde spionagetekeningen in het frame onder zijn fiets, door deze opgerold in de stang onder het zadel te verstoppen. Sielias wordt in verband gebracht met de groep Packard, die onder andere namen ook koeriersdiensten in het oosten van Nederland verzorgde. Hij werkte samen met een vriend, Johannes (Jo) Koetsier en met verzetsdeelnemers uit diens netwerk. Deze mensen stonden op hun beurt weer in contact met E.J. (Wim) ter Kuile. Deze textielfabrikant uit Enschede werkte eveneens voor de groep Packard. Voorts had Sielias contact met T. (Toon) Nijenhuis en een zekere Molthof, douanier uit Babberich. De spionage-instructies van de groep Packard had Sielias onder de dakpannen van zijn schuur verstopt. Het bezit van deze instructies lijkt zijn contact met de groep Packard te bevestigen. Sielias verleende voorts hulp aan ondergedoken ambtenaren. Sielias en zijn vrouw zaten aan bij een afscheidsdiner van de Packard-groep in Ten Hopen, Hengelo. Het archief bevat uitsluitend het instructieboekje, bestaande uit 21 foto's. Het zijn uit militair oogpunt geschreven spionage-instructies, bedoeld voor verkenners, die door Sielias benut zijn en die als een ‘spoedcursus’ lezen. De tekst is deels gebaseerd op lessen, die in 1943 in hotel Terminus [plaats] werden gegeven. Dit belastende document, oorspronkelijk getypt op genummerde a4-vellen, telt 21 foto’s op glanzend Agfa Brovira papier, zonder kenmerken op de keerzijde. Het formaat is steeds 8 x 5,5. De manier waarop de tekst wordt afgebroken maakt duidelijk dat het document niet volledig is. Bij het archief, dat in de kern bestaat uit de foto's zelf, is documentatie gevoegd.

Plaats
Thema's
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards