Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Archief van Henk Biersteker (Hoofddorp, 20 maart 1928 - Hilversum, 30 juli 2020).

Archief van Henk Biersteker (Hoofddorp, 20 maart 1928 - Hilversum, 30 juli 2020). Henk Biersteker kwam kort na het einde van de tweede politionele actie in februari 1949 in Indonesië aan. Hij werd ingedeeld bij de voorlichtingsdienst van de Mariniersbrigade van de Koninklijke Marine. Als voorlichter schreef hij in de periodiek ‘Ik zal handhaven’. (In de wandeling heette dit blad ‘De zandgraver’.) Hij schreef zijn ouders en verdere familie in de periode januari 1949 – 29 februari 1950 rond de honderd brieven. Een deel ervan illustreerde hij met afbeeldingen van zijn dagelijks leven. Al gauw voelde hij zich deel uitmaken van een ‘doofpotsituatie’. Zo schreef hij zijn ouders: ‘Met niemand over praten hoor! Ook niet met de dominee.’ Na de politionele acties en bij terugkeer in Nederland werd Biersteker onder meer redacteur van het dagblad ‘Trouw’. Terugkijkend op zijn Indonesië-tijd schreef hij over het overheersende racistisch denken en over oorlogsmisdaden, zoals het doden van onschuldigen en het martelen bij verhoren. Het door de Verenigde Naties opgelegde staakt het vuren was hij inmiddels als een zegen gaan zien. Op de themadag ‘De koloniale oorlog 1945-1949’ in het Verzetsmuseum Amsterdam, gehouden op 21 januari 2016, las Henk Biersteker voor uit deze brieven en uit artikelen van zijn hand. Biersteker: „Er stonden [in ‘Ik zal handhaven’] vooral artikelen en verhalen in van vermaak. Het ging nooit over gevechtshandelingen en zeker niet over gesneuvelde militairen. Dat zou de troepen alleen maar demoraliseren. De censuur was groot.” Het verschil tussen zijn officiële stem in het mariniersblad en zijn openhartige brieven aan zijn ouders is groot. Dat besefte hij pas later: „We leefden altijd in de veronderstelling dat het een goede zaak was, maar dat kantelde langzaam maar zeker.” Het archief omvat de genoemde brieven - circa honderd stuks - en enkele artikelen van Biersteker.

Collectie
  • Collectie Verzetsmuseum Amsterdam
Identificatienummer van Verzetsmuseum Amsterdam
  • 17403
Trefwoorden
  • Egodocumenten
  • Biersteker, H.
  • Politionele Acties
  • Nederlands-Indië
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards