Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Poëziebundel 'Gedachten zijn vrij!'.

1945

Poëziebundel 'Gedachten zijn vrij!'. Deze bundel maakt deel uit van de clandestiene en verzetsliteratuur. Beide hielden het ideaal van de vrijheid in het algemeen en die van de Nederlandse letterkunde hoog. Clandestiene literatuur was ‘normale’ literatuur van auteurs en uitgevers, die zich niet onderwierpen aan de door de bezetter gestelde voorwaarden, zoals het lidmaatschap van de cultuurkamer en de vergunning voor het gebruik van de papier. Het laatste was een verkapte censuurmaatregel. Ook waren er auteurs onder de Joodse bevolkingsgroep en bij Duitse deserteurs. Illegale literatuur richtte zich direct tegen de bezetter en medewerkers van het regime. Ook werd geregeld in het colofon vermeld: ‘De opbrengst van deze uitgave dient ter ondersteuning van het illegale werk.’ Boekgegevens: auteur/pseud. Amersfoort, P. van (pseud. van J.W. Jacobs) titel Gedachten zijn vrij! uitgever Blauwe Lucht techniek gedrukt jaar 1945 Vermelding in D. de Jong, ‘Het vrije boek in onvrije tijd. Bibliografie van illegale en clandestiene bellettrie’ (1978): 39. Amersfoort, Piet van [pseudoniem van Jan Willem Jacobs]: Gedachten zijn vrij! Gedichten. [Omslagtekening door Joh. van Hell. Amsterdam], Uitgave van ‘Blauwe Lucht’ [J. Kooijman]. 1945. 8o. 32 blz. Colophon. De dichtbundel ‘Gedachten zijn vrij!’ werd in de maand April van het jaar 1945 uitgegeven door ‘Blauwe Lucht’ in een oplage van 375 exemplaren. Aantekening. Gedrukt door Drukkerij Rustenburg te Amsterdam. Een zevental dezer gedichten werd opgenomen in Jan W. Jacobs: Strijd om vrijheid. (Amsterdam 1945).

Thema's
Collectie
  • Collectie Verzetsmuseum Amsterdam
Identificatienummer van Verzetsmuseum Amsterdam
  • 17503
Trefwoorden
  • Literatuur, Clandestien/Illegaal
  • Poëzie
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards