Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Poëziebundel 'Levensbegin'. Deze bundel maakt deel uit van de clandestiene en verzetsliteratuur.

1944

Poëziebundel 'Levensbegin'. Deze bundel maakt deel uit van de clandestiene en verzetsliteratuur. Beide hielden het ideaal van de vrijheid in het algemeen en die van de Nederlandse letterkunde hoog. Clandestiene literatuur was ‘normale’ literatuur van auteurs en uitgevers, die zich niet onderwierpen aan de door de bezetter gestelde voorwaarden, zoals het lidmaatschap van de cultuurkamer en de vergunning voor het gebruik van de papier. Het laatste was een verkapte censuurmaatregel. Ook waren er auteurs onder de Joodse bevolkingsgroep en bij Duitse deserteurs. Illegale literatuur richtte zich direct tegen de bezetter en medewerkers van het regime. Ook werd geregeld in het colofon vermeld: ‘De opbrengst van deze uitgave dient ter ondersteuning van het illegale werk.’ Boekgegevens: auteur/pseud. Woud, E. (pseud. van Y.E. Andrea) titel Levensbegin uitgever De Poolpers techniek gedrukt jaar 1944 Vermelding in D. de Jong, ‘Het vrije boek in onvrije tijd. Bibliografie van illegale en clandestiene bellettrie’ (1978): 958. Woud, Elisabeth [pseudoniem van Yda Elisabeth Andrea]: Levensbegin. [Gedichten]. Gouda, De Poolpers. [Wormerveer, Meijer's Boek- en Handelsdrukkerij]. 1944. 8o. 18 blz. Colophon.... Het is uit de hand gezet uit de Lutetia, met handkracht gedrukt... op Hollands papier van Van Gelder Zonen. Aantekening. Gedrukt door de uitgever.

Thema's
Collectie
  • Collectie Verzetsmuseum Amsterdam
Identificatienummer van Verzetsmuseum Amsterdam
  • 17519
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards