Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

5 foto's van Adriaan Lipman, Nederlands missionaris op de Molukken, die tijdens de oorlog enkele jar...

5 foto's van Adriaan Lipman, Nederlands missionaris op de Molukken, die tijdens de oorlog enkele jaren in Japanse gevangenschap doorbracht. (I). Fotoansichtkaart [reproductie] met afbeelding van Adriaan Lipman. Betreft een zwart-wit foto van een jonge Adriaan Lipman zonder baard, gekleed in een zwarte toga/toog, zittend in een stoel. (II). Fotoansichtkaart [reproductie] met afbeelding van Adriaan Lipman. Betreft een zwart-wit portretfoto van Adriaan Lipman, wegkijkend van de camera. (III). Foto van Adriaan Lipman (ongedateerd) in Nederlands-Indië. Betreft een zwart-wit foto van een poserende Lipman staand met een fiets aan de hand. Op de achtergrond huizen met rieten daken (betreft waarschijnlijk het kamp waar Lipman leiding aan gaf). (IV). Foto van Adriaan Lipman (ongedateerd) in Nederlands-Indië. Betreft een zwart-wit foto van Adriaan Lipman gekleed in een wit pak, poserend staand met een gieter in de hand en sigaret/sigaar in de mond, samen met 4 (waarschijnlijk) medewerkers van het kamp waar Lipman leiding aan gaf. (V). Foto van Adriaan Lipman (ongedateerd) in Nederlands-Indië. Betreft een zwart-wit foto van Adriaan Lipman (tweede van links) gekleed in het wit samen met nog 4 andere in het wit geklede mannen (waarschijnlijk geestelijke), en 1 Indonesische vrouw, zittend in een stoel op een veranda. Adrianus ('Adriaan') Lipman (Naaldwijk, 21 juli 1891 - Langur (Indonesië), 8 oktober 1958) trad in 1915 toe tot de congregatie van Missionarissen van het Heilig Hart in Tilburg en vertrok in 1921 naar de missie van deze katholieke kloosterorde in Langur op de Molukken. Later was hij gestationeerd in Saumlaki, ook op de Molukken, waar hij op 30 juli 1942 door de Japanners gevangen werd genomen. Tot aan de Japanse capitulatie van 17 augustus 1945 heeft hij vastgezeten in een (onbekend) Japans kamp. Lipman keerde terug naar Nederland, maar vertrok in 1948 opnieuw naar Langur, waar hij een kamp voor melaatsen leidde. Daar overleed Lipman, die aan suikerziekte leed, op 8 oktober 1951.

Collectie
  • Collectie Verzetsmuseum Amsterdam
Identificatienummer van Verzetsmuseum Amsterdam
  • 19158
Trefwoorden
  • Lipman, A.
  • Kerken
  • Nederlands-Indië
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards