Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Fotoserie van gesaboteerde trein in de buurt van Sloterdijk afkomstig uit de nalatenschap van Cornel...

Fotoserie van gesaboteerde trein in de buurt van Sloterdijk afkomstig uit de nalatenschap van Cornelis Johannes van Etten (Purmerend, 18 februari 1920 - Rotterdam, 25 mei 2016). Verzetsdeelnemer. 6 foto’s in zwart-wit van een door sabotage ontspoorde en gekantelde personentrein, bestaande uit twee (stoom)locomotieven en twee personenwagons. Betreft: (I). Foto gemaakt vanaf de achterzijde van de gekantelde trein. Zichtbaar de achterzijde van de achterste wagon die op de rechterzijde langs het treinspoor ligt. Ook zichtbaar een uitstekend stuk van de doormidden gebroken voorste wagon. (II). Foto van dichtbij gemaakt van de achterzijde van de voorste wagon die deels in de berm ligt. Ook zichtbaar een deel van het dak van de achterste wagon. (III). Foto van veraf gemaakt van de achterzijde van de voorste wagon waarvan het afgebroken achterste deel in de berm ligt en ook het voorste deel zichtbaar is. Ook zichtbaar aan de linkerkant een deel van het dak van de achterste wagon, en aan de rechterkant twee locomotieven. (IV). Foto gemaakt van de voorste locomotief en aan de linkerkant zichtbaar het ketelhuis van de achterste locomotief, liggend op de rechterzijde. (V). Foto gemaakt van de twee locomotieven achterelkaar liggend op de rechterzijde. (VI). Foto gemaakt vanaf de voorzijde van de voorste locomotief, met zichtbaar de achterste locomotief en de twee helften van de doormidden gebroken voorste wagon. Cornelis Johannes (‘Cor’) van Etten was een voormalig Marinier die deel uitmaakte van een Amsterdamse verzetsgroep, die zich onder andere bezighield met het plegen van sabotage acties. In november 1944 saboteerde deze groep in de omgeving van Sloterdijk de spoorlijn tussen Amsterdam en Haarlem, als gevolg waarvan een trein met dubbele stoomlocomotief en twee personenwagons ontspoorde en kantelde. Als represaille fusilleerden de Duitsers op 15 december 1944 in de buurt van station Sloterdijk drie al eerder opgepakte verzetsmensen. Van Etten dook tot de bevrijding onder in de Achterhoek. Na de oorlog werd aan Van Etten het Verzetsherdenkingskruis toegekend. Zie ook VMA 19169 voor meegenomen stuk rails.

Collectie
  • Collectie Verzetsmuseum Amsterdam
Identificatienummer van Verzetsmuseum Amsterdam
  • 19168
Trefwoorden
  • Gelderland
  • Etten, C.J. Van
  • Amsterdam
  • Onderduik
  • Onderscheidingen/Uitkeringen
  • Sabotage
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards