Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Beveren, A. Van

Kamppak uit Dachau afkomstig uit de nalatenschap van Andre van Beveren (Zaandam, 24 oktober 1921 - Lelystad, 1 april 2005). Verzetsdeelnemer. Pak bestaat uit een lange Kampjas en kampbroek. Betreft: (I). Grijs en blauw gestreepte kampjas. Jas heeft vijf knoopsgaten met nog vier aanwezige plastic knopen waarvan een zwarte, twee bruinen en een halve (gebroken) grijze knoop. Op de linkerborst geborduurd een witte strook met daarop in rode letters het kampnummer: 32747 [kampnummer van Andre van Beveren in Dachau], met daaronder een rode op de punt staande driehoek met in het midden een handgeschreven letter ‘N’. De jas heeft aan beide zijden een jaszak, en aan de achterzijde meerdere gestikte gaten. (II). Grijs en blauw gestreepte kampbroek. Broek heeft op de taille twee grijze plastic knopen, alsook twee grijze plastic gulpknopen. Aan beide zijdes een metalen taillegespje met riempje, en twee broekzakken. Andre van Beveren werd op 10 oktober 1940 gearresteerd voor het schreeuwen ‘Oranje Boven’ en het zingen van vaderlandslievende liederen. Hij werd weer vrijgelaten, maar op 22 juni 1941 opnieuw gearresteerd wegens het verkopen van illegale bladen. Vier dagen later, op 25 juni 1941, volgde een derde arrestatie (reden onbekend) waarvoor werd overgebracht naar het hoofdkwartier van de Sicherheitsdienst (SD) in de Euterpestraat in Amsterdam. Daarna zou Van Beveren zijn overgebracht naar concentratiekamp Schoorl en vervolgens naar Kamp Amersfoort. Vandaaruit werd Van Beveren als politiek gevangene op transport gesteld naar het Duitse concentratiekamp Neuengamme. In Neuengamme werd Van Beveren een gebroken enkel geslagen wegens het in elkaar zakken tijdens een appél, en verbleef hij enige tijd in de ziekenbarak. Op 1 augustus 1942 werd hij vanuit Neuengamme getransporteerd naar Dachau waar hij het kampnummer: 32747 kreeg toegewezen, en tewerk werd gesteld in een zoutfabriek bij het buitenkamp Gendorf. Met de geallieerden in aantocht werd Dachau door de Duitsers ontruimd en nam Van Beveren deel aan een dodenmars. Op 29 april 1945 wist hij echter te ontsnappen door een korenveld in te duiken. Van Beveren werd opgevangen door Amerikaanse soldaten die hem gevangen namen. Na zij vrijlating begon hij zonder hulp van de geallieerden aan een tocht richting Nederland. Onderweg moest hij vluchten voor een boer die nazi-sympathisant was. Op aanwijzingen van Van Beveren hebben Amerikaanse soldaten een represailleactie uitgevoerd. Van de Amerikanen kreeg Van Beveren uiteindelijk een gevorderde vrachtwagen waarmee hij naar Nederland reed. Na de oorlog was Andre van Beveren nog enige tijd betrokken bij de Politieke Opsporingsdienst (POD). Zie ook VMA 19220 voor het archief van Andre van Beveren.

Collectie
  • Collectie Verzetsmuseum Amsterdam
Type
  • voorwerp
Identificatienummer van Verzetsmuseum Amsterdam
  • 19221
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Herengracht 380
1016 CJ
Amsterdam

020 52 33 87 0info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards