Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Wandtekening van een Spitfire, gemaakt door Hans Janssen (Amsterdam, 3 januari 1924 – 26 maart 2003)...

Wandtekening van een Spitfire, gemaakt door Hans Janssen (Amsterdam, 3 januari 1924 – 26 maart 2003). Verzetsdeelnemer. -Wandtekening van het Britse gevechtsvliegtuig Spitfire. Betreft een kleurenafbeelding van een vliegende Spitfire, met in de cockpit een piloot, en op de romp herkenningstekens van de Royal Airforce (RAF). De afbeelding is getekend op wit behang, geplakt op een houten wand. De tekening is rechts onderaan gesigneerd met ‘H. Janssen’ [Hans Janssen], en gedateerd ‘2-1-‘42’. Hans Janssen was de jongste zoon van het echtpaar Johan Pierre Filicianus Janssen (1887-1944) en Willemina Johanna Janssen-Visser (1893-1957), en de jongere broer van Johan Janssen. Het gezin Janssen was sinds 1927 woonachtig in het pand aan de Leidsekade 101 te Amsterdam. Hans was een tekentalent, en volgde een opleiding aan de kunstnijverheidsschool. Tijdens de oorlogsjaren heeft Hans ondergedoken gezeten om aan de Arbeitseinsatz te ontkomen. Hij verbleef op (een of meerdere) locaties in de Noord-Oostpolder, maar zat ook een tijd verborgen op de zolder van zijn ouderlijkhuis aan de Leidsekade. Op deze zolder tekende Hans op 2 januari 1942, een dag voor zijn achttiende verjaardag, op de buitenwand van het kolenhok een Spitfire. Een dag later - 3 januari 1942 - maakte hij op een stenen wand naast de Spitfire ook een tekening van het Duitse gevechtsvliegtuig Stuka, die met de propeller naar de grond was gericht. Hans had belangstelling voor vliegtuigen, getuige het grote aantal uit kranten en tijdschriften geknipte (foto)afbeeldingen van vliegtuigen die op de andere wand van het kolenhok waren geplakt. Zijn oudere broer Johan was (onbekend in welke hoedanigheid) actief voor het verzet. Voor deze verzetsactiviteiten heeft Johan zijn jongere broer vanwege diens tekentalent een aantal keer gevraagd om van bepaalde gebouwen plattegronden te tekenen. Tijdens de oorlogsjaren is Hans drie keer opgepakt. Eenmaal omdat er werd gedacht dat hij Joods was. Vlak na de bevrijding maakte Hans per Jeep een tocht naar Wageningen om hotel “De Wereld” te bezoeken, waar op 5 mei 1945 de capitulatie was ondertekend. Hans Janssen werd na de oorlog interieurarchitect, en bleef tot 1981 met zijn gezin in het pand aan de Leidsekade 101 wonen. Zie ook VMA 19700 voor het archief van Hans Janssen, VMA 19701 voor foto's van en met Hans Janssen tijdens de oorlogsjaren, en 19702 voor tekeningen en aquarellen gemaakt door Hans Janssen.

Collectie
  • Collectie Verzetsmuseum Amsterdam
Identificatienummer van Verzetsmuseum Amsterdam
  • 19592
Trefwoorden
  • Janssen, J.P.F.
  • Strijdmacht, Brits
  • Amsterdam
  • Wageningen
  • Onderduik
  • Janssen-Visser, W.J.
  • Janssen, H.
  • Tewerkstelling In Duitsland
  • Strijdmacht, Duits
  • Janssen, J.
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards